NYOMDAI ALAPFOGALMAK

Gyártáselőkészítő részlegünk nap mint nap fogadja és bevizsgálja az ügyfeleink által nyomtatásra szánt előkészített anyagokat és számos alkalommal szükséges ezek kiigazítását kérni, esetleg munkatársainknak a terveket átdolgozni.

Nyomdai alapfogalmak.

A leggyakoribb anyagleadási hibák között a kifutók, margók és a színtér hibáit említhetjük, kihangsúlyozva a képfelbontási problémákat is. Mindezért tehát az alábbiakban igyekszünk pár fontos fogalmat elmagyarázni, segítve ezzel a tervezői munkát.

Nyomtatási módok jelölése
1+0: Egy oldalon egy színnel történő nyomtatás (digitális nyomtatás esetén feketével).
1+1: Mindkét oldalon egy színnel történő nyomtatás (digitális nyomtatás esetén feketével).
4+0: Egy oldalon színes nyomtatás.
4+4: Mindkét oldalon színes nyomtatás.
5+0 vagy 5+5: Itt az ötödik szín egy direktszínt jelöl (pl. arany vagy ezüst).

Színterek
Nyomdai feldolgozásra a CMYK színtér használatos, az RGB színek a digitális képernyőkre alkalmasak. A kétféle színkeverés nem ugyanazokat a színeket adja, csak megközelítően. Tehát a megküldött grafikai terv színei a monitorodon nem lesznek pontosak. A színhűség ellenőrzése érdekében figyelmedbe ajánljuk díjmentes próbanyomat készítési szolgáltatásunkat.

CMYK: Nyomdászatban használt színkeverési módszer. Alapszínei a Cyan (cián), Magenta (bíbor), Yellow (sárga), Key (fekete kulcsszín). Szubtraktív színkeverési módszer, a négy alapszínt szorosan egymás mellé helyezik apró pontok formájában, és így alakul ki a végleges kép.
RGB: Additív színkeverés, a 3 alapszín világít a kijelzők felületén felváltva, melyek részarányaitól függően kapjuk meg az összes többi színt. RGB alapszínek: Red (piros), Green (zöld), Blue (kék).


Nyomdai előkészítés


Kifutó
Amennyiben a nyomtatni kívánt grafika a lap széléig tart (homogén háttérszín szín esetében is), akkor úgy kell megtervezni, hogy ezek az elemek túlnyúljanak a tényleges vágott méreten. Ha nem lenne kifutó, a lapok szélein milliméter szélességű fehér csík jelenhetne meg a vágás után vagy lényeges képi elemből hiányozna ugyanennyi. A nyomdaiparban általánosan elfogadott a minden oldalon minimum 3-5 mm kifutó.

Vágójel
Kinyomtatott anyag méretre vágásához elengedhetetlen elem, ez jelzi, hogy a vágógéppel pontosan hol kell elvágni az anyagot. Kérésre grafikus munkatársaink beállítják az adott kiadvány vágójeleit – nyomdagépjeinkhez igazítva.

Vágott méret, készméretV
A nyomdai anyag elkészülés utáni tényleges mérete.

Vektoros grafika, vektorgrafikus formátum
Pontokból, egyenesekből, görbékből álló grafika. Minőségromlás nélkül nagyítható és kicsinyíthető, nyomtatása során biztosak lehetünk abban, hogy nem kapunk „pixeles” végeredményt, szemben a rasztergrafikus képekkel, melyek képpontokból állnak. Vektoros grafikát támogató legnépszerűbb fájlformátumok például a cdr, svg és az eps.

Forrásfájl
A grafikai anyag szerkeszthető formátuma azzal a programmal, amivel eredetileg készült. Nyomdaiparban legelterjedtebb forrásfájl kiterjesztések: cdr, ai, id, psd.


Nyomdai utómunkálatok


Riccelés
Öntapadó címke elő- vagy hátoldali bemetszése a hordozóról történő eltávolítás megkönnyítése érdekében.

Bigelés
A hajlítási él előkészítése olyan módon, hogy a majdani él helyén a papírt egyenes vonalban megnyomják, így a hajlítása előre meghatározott helyen, könnyen történik. Ezzel a módszerrel elkerülhető a papír és a festék megtörése.

Stancolás
A papír általában az egyenestől eltérő, egyedi formára vágása. Mivel a vágógépek egyenes vonalban tudnak vágni, a különböző alakzatok, bemetszések stancolással készülnek. A stancoláshoz egyedileg készített kimetsző szerszámra van szükség, így különleges forma esetén a nagyobb példányszám gyártása kedvezőbb árat eredményez, hiszen nem mindegy, hogy a szerszám költsége milyen mennyiségre oszlik el.

Felületnemesítés
A nyomat felülete fóliával beborítva vagy lakkozva, esetleg direktszínnel (pl arany, ezüst) nemesítve. A matt vagy fényes fóliabevonat tartósabbá teszi a nyomdai terméket, és meggátolja a festék kopását, valamint minőségibb, tetszetősebb végeredményt nyújt. Lehetőség van egy-egy elem kiemelésére is, ezt UV formalakkozásnak hívjuk.

Fóliázás, laminálás/tasaklaminálás
Fóliázni matt vagy fényes kivitelben lehet, ez teljesen egy egységgé válik a nyomdatermékkel, nincs pereme, további nyomdai utómunkálatokra alkalmas (pl. stancolás, hajtás). Ugyanakkor nem vízálló, abból kifolyólag, hogy a nyomdatermék élei nincsenek bevonva a fóliával. Ezzel szemben tasaklamináláskor egy masszív, vízálló felületet kapunk, melyet nem lehet hajtani és rendelkezik látható peremmel.

Formalakkozás
Formalakkozáson a nyomaton egy-egy felület (kép, grafika) lakkozással történő kiemelését értjük. Igen látványos és elegáns felületnemesítési technika, mert az adott forma felületén megcsillan a fény, kiemelve ezt az oldal többi eleme közül.

Hajtásformák
Normál hajtás: a lap a közepén félbehajtva „U” hajtás: a lap 3 egységre történő hajtása, a két széle középre hajlik. „Z” hajtás: a lap 3 egységre hajtása, harmonikaszerűen az oldalak sorban egymás alá vannak behajtva.

Irkatűzés
A több oldalas kiadvány két vagy több kapoccsal történő összetűzése a gerinc mentés. Fontos tényező az irkatűzéssel kapcsolatban, hogy a kiadvány oldalszámának 4-gyel oszthatónak kell lennie.

Spirálkötés, spirálozás
Többoldalas kiadvány spirállal történő kötése. Létezik többféle színű, anyagú és átmérőjű spirál.


Könyvnyomtatás


Talán a leginkább tradícionális szakma a könyvnyomtatás, mely természetesen cégünknél is elérhető szolgáltatás

Terjedelem
Többoldalas kiadvány esetén a belívek és a borító száma.

Belívek
A könyv belső oldalai, tehát a borítón kívüli összes oldal.

Borító
Négy oldalból áll, puhatáblás ragasztókötés esetében mind a belső, mind a külső borítók nyomtathatók.

Gerinc
A kötést borító papírfelület, a könyv/kiadvány vastagságával és magasságával megegyező méretű.

ISBN szám
Más néven iktatószám. 9 vagy 13 karakterből álló azonosító. A könyvek és más monografikus jellegű művek nemzetközi nyilvántartására szolgáló szám. Magyarországon az Országos Széchenyi Könyvtárban működő Magyar ISBN iroda adja ki ezt az azonosítót.

Puhatáblás ragasztókötés
Vékonyabb könyvek esetén a borító legtöbbször nem merev keménykarton. A hajlítható kartonból készült könyvborítót nevezzük puhatáblásnak. A puhatáblás könyvek ragasztókötéssel készülnek.

Andrea - termékmenedzser
Gyors AJÁNLATKÉRÉS
Andrea, Termékmenedzser
NEVED:
E-mail címed