PAPÍRVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ

Vannak, akik pontosan tudják milyen típusú papíron szeretnék látni a kinyomtatott terméket már a tervezés megkezdésekor, de valljuk be, ez a ritkább eset. Sokszor a grafikai látványterv elkészülése után találja szembe magát a megrendelő azzal a kérdéssel, hogy milyen alapanyagra lenne a legcélszerűbb elkészíttetni a megtervezett terméket. Ehhez a döntéshez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani rövid összefoglalónkkal.

Papírválasztás

Az összes általunk használt alappapír felülete és fehérsége kiválóan alkalmas arra, hogy valóban azt a színt kapjuk eredményül, melyet rányomtatunk, a grafikai elemek pedig élesen, torzulás nélkül jelennek meg rajta.

Névjegykártya papír
A Server Line gyorsnyomda a névjegykártyákat kitűnő minőségű, 300 és 350 g-os fehér alapkartonra gyártja, hogy garantált legyen a minőségi, tartós végeredmény. Felületnemesítési eljárásokkal, mint a matt vagy fényes fóliabevonat, vagy UV lakkozás, különlegessé vagy még strapabíróbbá varázsolható a névjegykártya.
Ha valamilyen kreatívabb, elegánsabb alappapírra szeretnéd a névjegykártyádat, kétféle enyhén bordázott kreatív kartont tudunk ajánlani, natúrfehér, enyhén sárgás vagy ragyogó fehér kivitelben. Nyomtatni erre háttérszín nélkül, lehetőleg 1-2 színnel érdemes. Fóliázására ennél a névjegykártya alapanyagnál a bordázott felület miatt nincs lehetőség.

Szórólap papír
A szórólap készítésnél a felhasználási mód, és a közvetíteni kívánt üzenet határozhatja meg a papírválasztást. Kiindulópontként 130 g-os matt vagy fényes felületű műnyomó papírt ajánlunk. Ha strapabíróbb, vagy merevebb szórólapot kívánsz készíttetni, akkor vastagabb papírt kell választanod.
Szórólapok esetében nem jellemző a fóliázás, de ha mégis igénybe szeretnénk venni ilyenféle felületnemesítést, akkor figyelembe kell venni, hogy fóliabevonatot csak 170 g feletti papíroknál lehetséges alkalmazni. Az, hogy matt vagy fényes felületű alappapírra készüljön a nyomtatvány, ízlés és grafika kérdése.

Prospektus, borsúra papír
Prospektus és brossúra esetében az alapanyag igen változatos lehet, tekintettel az oldalszámra, oldalméretre, hajtási vagy kötési módra, a későbbi felhasználás jellegére. Kötés nélküli, hajtott szórólapok esetében jó kiinduló alap lehet a szórólapoknál ismertetett szempontrendszer.
Több oldalas prospektus esetében a külső oldalak minden esetben fóliázásra javasoltak, amihez legalább 200 g-os borító a megfelelő választás. Belső oldalak tekintetében - ha nem túl nagy az oldalterjedelem - lehet ugyanannál a vastagságnál maradni, mint a borító, de általában vékonyabb papírra készülnek attól függően, hogy mennyire strapabíró kiadványt szeretnénk. Azonban arra vigyázni kell, hogy a túl vastag papír nehezebben marad behajtva, könnyebben „szétugrik”, kinyílik.

Mappa alapanyag
Ha mappakészítés kerül szóba, akkor kétféle mappáról beszélhetünk: kisebb darabszám esetén applikált irattartó füles mappát készítünk, nagyobb megrendelési darabszámnál stancolt mappát. Az applikált mappák alapanyaga minden esetben 300 g-os, magas minőségű alapkarton. Felületnemesítésként matt vagy fényes fóliabevonatot kaphatnak a kartonmappák. A stancolt mappák 350 g-os kartonra készülnek. A felületnemesítés ebben az esetben is matt vagy fényes fóliabevonat lehet. Mindkettő változat opcionálisan kiegészíthető UV lakkozással.

Plakát alapanyag
A plakátok A3-as méretig alapesetben 130 g-os műnyomó papírra készülnek, ennél nagyobb méret esetén kékhátú plakát papírra, vagy fotópapírra történi a nyomtatás. A fóliázás, laminálás mint felületnemesítési eljárás a plakát kiegészítőjenént is bevethető.

Matrica alapanyag
Matricák esetében az elsődleges kérdés, hogy kültéren, vagy beltéren lesz a késztermék használva, kívülről vagy belülről lesz-e ragasztva (pl. egy kirakatba) - ettől függően lehet UV-álló matricát, címét választani. Következő kérdés, hogy a matricának vízállónak kell-e lennie esetleg. Ezek után a legtöbb esetben választható elöl vagy hátul riccelt, ívben maradó, vagy egyesével felvágott, sőt, formavágott kivitel.

Ha tanácstalan lennél, nyomdai ajánlatkérés felületünkön a javasolt papírokra is rákérdezhetsz.

Andrea - termékmenedzser
Gyors AJÁNLATKÉRÉS
Andrea, Termékmenedzser
NEVED:
E-mail címed