Hamis színek helyett...

Amikor egy cég elindul, első teendői között megpróbál olyan arculatot kialakítani, amely megnyerő, megbízható és komoly szervezetre utal. Ennek egyik legfontosabb kommunikációs eleme a sikeres színválasztás és a precíz nyomdai előkészítés.

A saját szerkesztők dícséretes igyekezete jó példája a tökéletes megjelenésre törekvésnek, munkát és időt nem sajnálva készítik el a vállalkozásukkal kapcsolatos nyomdai- és egyéb anyagok tervét.

Színek helyes beállítása

Fontos és figyelmet igénylő tényező azonban, hogy ahány médium, annyi megjelenítési lehetőség, ezért a nyomtatásra szánt anyagok megrendelésénél és tervezésénél nem árt tisztában lenni néhány "színképzésre" vonatkozó információval.

Digitális nyomdánkba szinte minden nap érkezik olyan nyomtatásra szánt anyag, amely korrekciót igénylő, megrendelő által szerkesztett dokumentum. Gyakori hiba, az anyagok RGB színtérben publikálása.

Az ofszet és digitális nyomtatás "alapeljárása" a CMYK színtér alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy legyen szó bármely színes anyagról, a végső színt négy alapszínből állítjuk elő: ciánkék, magenta(bíbor), sárga és fekete. A nyomómű feldolgozó- és leképező rendszere is ezen alapszínek százalékos összetevőit értelmezi, majd produkálja a végleges nyomatot. A hibátlan produkció tehát már a tervezés során megköveteli a CMYK színtérben történő munkát.

A digitális tervezésben kevesebb jártassággal rendelkezők gyakran figyelmen kívül hagyják ezt az alapvető színbeállítást és a monitor megjelenítési gyakorlatával megegyező RGB színtérben készítik el munkájukat. Az RGB színtér igen látványos megjelenítésekre képes - pl. egy digitális monitor képernyőjén - ám nyomdai termékeknél sajnos "kifakulást" és egyéb hibás végeredményt adhat.

Fontos megemlítenünk még egy sajátságát a "tervezésnek", miszerint a felhasználók zöme nem kalibrált monitorral dolgozik. A kereskedelmi forgalomban kapható "átlagos" monitorok nem nyomdai előkészítésre lettek fejlesztve, kalibráció nélkül (ha egyáltalán ez az adott típuson lehetséges) biztosra vehető az eltérés a monitoron látott és a nyomdaterméken tapasztalható színekben.

Mit tehetünk , hogy azt színt lássuk viszont, ami megtetszett a tervezéskor?
- Igyekezzünk rendszeres kalibrált monitoron dolgozni
- Ne feledkezzünk meg a CMYK színtér használatáról
- Vegyük figyelembe, hogy ofszet vagy mázolt (műnyomó) papírra történik-e a nyomtatás
- Gondoljunk az esetleges fóliabevonat minimális sötétítő hatására
- Kalkuláljuk be a választott papír alapszínét (pl. törtfehér, halványsárga, elefántcsont.)
...és persze kérhetünk a végső gyártás előtti próbanyomatot!

A próbanyomat elkészítése budapesti nyomdánkban díjmentes, így tehát érdemes olyan munkák esetében igényelni, ahol fontos a színhűség. Ezzel biztosítható (természetesen a technológiára jellemző tűréshatáron belül) hogy az elképzelés szerinti nyomtatvány ne okozzon csalódást és elnyerje a megrendelő és az ügyfél tetszését.

Színkezelés