Server Line Aktualitások

Konstruktív gyorsnyomdai megoldások.

AKTUALITÁSOK C

Önjelölt grafikusok

saját tervezők, kreatív ötletelők előre!

Bizonyára magad is éreztél már ellenállhatatlan késztetést kreatív ötleteid kiélésére, akár saját szakterületed, akár a cikkünk témájának alapot adó, nyomtatott anyagaid megtervezése terén.
Jelen írásunk létrehozásának okát tapasztalataink adták, miszerint megrendelőink egy része saját erőből szeretné megalkotni a nyomtatásra szánt grafikai terveit.

Útmutató önjelölt grafikusoknak

Az önállóságnak részben anyagi megfontolás, részben pedig a kreativitás és az alkotói kihívás a motivációja. Egyik sem lebecsülendő és természetesen hozzájárul ahhoz, hogy ötletes, egyedi és minőségileg kifogástalan nyomtatványok jöhessenek létre.
Kezdő tervezők - legyen a cél névjegykártya készítés vagy akár céges mappa tervezés - első munkájuk során szinte egészen biztosan találkoznak a kivitelezéssel megbízott nyomda hibaüzenetével, pl.: "A szerkesztett anyag - ez és ez miatt - minőségben nem nyomtatható..."
Az első hidegzuhany sosem kellemes, kit "meghátrálásra", kit pedig további tanulásra sarkall. Előbbieknek a tervezőgrafikusok nagyon örülnek, utóbbiak pedig töretlenül folytatják szakmai elmélyülésüket a nyomdai előkészítés szövevényes labirintusában. Mi viszont kitartásra buzdítjuk a tenni akarók táborát, és ennek érdekében ismertetünk most pár olyan alapvető kritériumot, melyről természetesen könyvtárnyi anyag lelhető fel a tudásszomj enyhítésére.

Egy munka nyomdába küldésének alapja természetesen a precíz tervezés, mely pontos oldalméreteket, margókat és kifutókat foglal magában. Ezek hiányában és a hiba okán, a nyomtatást előkészítő programok alól is hibás termék születhet – lévén a program nem minden esetben tudja értelmezni a problémát problémának.
A prioritás sorrendjében talán a színtér következik, mely a nyomdatechnikában CMYK néven ismert. A négy alapszínből történő nyomtatást az ofszet és a digitális technológia is egyaránt használja. A képernyőre tervezett RGB színtérben hagyott munkák gyakori hibának minősíthetők, így korrigálásuk alapkövetelmény.
A sort a felhasznált betűkészlet-kezeléssel és az alkalmazott képfelbontással folytathatjuk. A képfelbontás szintén egy kényes pontja a szerkesztett anyagoknak, hiszen 300 DPI alatti érték a minőség rovására mehet. Gyakori hiba, hogy néhányan képernyőre méretezett fotókat illesztenek be a dokumentumba, melynek felbontása általában mindössze 72 DPI, amely elfogadhatatlan a nyomtatás szempontjából.

A tervezés technikai részét kiegészítendő, meg kell határoznunk azt is, miben vagy miből fogjuk munkánkat publikálni és nyomdába küldeni. Mielőtt még bemutatnánk néhány, a feladatra tökéletes célszoftvert, ki kell térnünk az e területen gyakori tévedések tisztázására.
A szakmával most ismerkedők általában a számukra ismert és tanult szoftverkörnyezetben szeretnek dolgozni. Ennek oka, ezen szoftverek sokrétűsége és a felhasználónak a nyomtatási technológia terén mutatkozó tapasztalatlansága. A nem "nyomda alá" dolgozó programok ugyanis általában nem rendelkeznek azon beállítási lehetőségekkel, melyeket a minőségi nyomtatás megkövetel.
A prezentációs, szövegszerkesztő vagy egyszerűsített képkezelő alkalmazásokban készült munka a képernyőn szép, ám nyomdailag általában értelmezhetetlen. A tökéletes eredményhez sajnos "át kell állítani a gondolkodásunkat" egy másik szerkesztési felületre, azaz érdemes megtanulnunk a lenti programok legalább alapfokú használatát. Lássuk tehát, mit ajánlanak a képzett grafikusok:

Ha mindenáron magunk szeretnénk elkészíteni nyomdai anyagunk grafikai tervét, a bőség zavarával is meg kell küzdenünk. Számos, erre alkalmas szoftver áll a rendelkezésünkre. Tulajdonképpen bármilyen alkalmazás szóba jöhet, amellyel a fent említett beállításokat el lehet végezni.
Az egyik legnépszerűbb grafikai program az Adobe cég Photoshop nevű képszerkesztője, ami számos területen kiváló hatékonysággal alkalmazható. Mondhatni, a képmanipulálás és fotóretusálás elengedhetetlen eszköze.
Nyomdai anyagoknál az optimális minőség elérése érdekében erősen ajánlott vektorgrafikus elemeket alkalmaznunk, ezek szerkesztésére pedig szintén az Adobe cég Illustrator programja egy kitűnő eszköz. Vektoros grafikák terén kiválóan használható, erőteljes és hatékony tervezőszoftver, felhasználóbarát felülettel és nagyszerű funkciókkal.
Szintén vektoros program a CorelDraw, melyet a Corel cég fejleszt. Digitális nyomdákban nagy népszerűségnek örvend, megfelelő céleszköz lehet bármilyen nyomdai fájl előállításához. A rajzolás terén szinte páratlan, és nem utolsó sorban, árban is igyekszik felhasználóbarát lenni. Fontos megemlítenünk azt is, hogy a vektorgrafikus rajzok "az égig nagyíthatók" minőségromlás nélkül.
Aki viszont nagyobb terjedelmű, több oldalas kiadványt szeretne tervezni, javasolt elmélyülnie az Adobe InDesign programban, amely kifejezetten kiadványszerkesztésre, DTP-re specializálódott. Támogatja a mesteroldalakat, rendkívül sok tipográfiai funkcióval bír és kiválóan együttműködik a szoftvercsomagban kiadott társaival.
A cégnevekre rákeresve a szoftverfejlesztők honlapján ingyenes próbaverziók is letölthetők, melyekkel minden alkotási készség próbára tehető. Ha nehézségeid támadnának, keresd ügyfélszolgálatunkat, grafikus munkatársaink szívesen segítenek, amiben tudnak!