Saját tervezők figyelmébe ajánljuk

Bizonyára magad is éreztél már ellenállhatatlan késztetést kreatív ötleteid kiélésére, akár saját szakterületed, akár a cikkünk témájának alapot adó, nyomtatott anyagaid megtervezése terén.

Jelen írásunk létrehozásának okát tapasztalataink adták, miszerint megrendelőink egy része saját erőből szeretné megalkotni a nyomtatásra szánt grafikai terveit. Mások grafikust bíznak meg, de ettől függetlenül nem árt tisztában lenni pár alapvető vonatkozással.

Tanácsok grafikusoknak, saját tervezőknek

Kezdő tervezők - legyen a cél névjegykártya készítés, céges mappa rendelés vagy többoldalas prospektus tervezés - első munkájuk során szinte egészen biztosan találkoznak a kivitelezéssel megbízott nyomda hibaüzenetével, pl.: "A szerkesztett anyag - ez és ez miatt - minőségben nem nyomtatható..."
Az első hidegzuhany sosem kellemes, kit "meghátrálásra", kit pedig további tanulásra sarkall.

Egy munka nyomdába küldésének alapja természetesen a precíz tervezés, mely pontos oldalméreteket, margókat és kifutókat foglal magában. Ezek hiányában és a hiba okán, a nyomtatást előkészítő programok alól is hibás termék születhet – lévén a program nem minden esetben tudja értelmezni a problémát problémának.
A prioritás sorrendjében talán a színtér következik, mely a nyomdatechnikában CMYK néven ismert. A négy alapszínből történő nyomtatást az ofszet és a digitális technológia is egyaránt használja. A képernyőre tervezett RGB színtérben hagyott munkák gyakori hibának minősíthetők, így korrigálásuk alapkövetelmény.
A sort a felhasznált betűkészlet-kezeléssel és az alkalmazott képfelbontással folytathatjuk. A képfelbontás szintén egy kényes pontja a szerkesztett anyagoknak, hiszen 300 DPI alatti érték a minőség rovására mehet. Gyakori hiba, hogy néhányan képernyőre méretezett fotókat illesztenek be a dokumentumba, melynek felbontása általában mindössze 72 DPI, amely elfogadhatatlan a nyomtatás szempontjából.

Nyomdai anyagoknál az optimális minőség elérése érdekében fontos továbbá, hogy lehetőség szerintt vektorgrafikus elemeket alkalmaznunk, ezek szerkesztésére az Adobe cég Illustrator programja egy kitűnő eszköz.
Szintén vektoros program a CorelDraw, melyet a Corel cég fejleszt. Digitális nyomdákban nagy népszerűségnek örvend, megfelelő céleszköz lehet bármilyen nyomdai fájl előállításához. A rajzolás terén szinte páratlan, és nem utolsó sorban, árban is igyekszik felhasználóbarát lenni. Fontos megemlítenünk azt is, hogy a vektorgrafikus rajzok "az égig nagyíthatók" minőségromlás nélkül.

Aki viszont nagyobb terjedelmű, több oldalas kiadványt szeretne tervezni, javasolt elmélyülnie az Adobe InDesign programban, amely kifejezetten kiadványszerkesztésre, DTP-re specializálódott. Támogatja a mesteroldalakat, rendkívül sok tipográfiai funkcióval bír és kiválóan együttműködik a szoftvercsomagban kiadott társaival. A cégnevekre rákeresve a szoftverfejlesztők honlapján ingyenes próbaverziók is letölthetők, melyekkel minden alkotási készség próbára tehető.
Ha nehézségeid támadnának, keresd ügyfélszolgálatunkat, grafikus munkatársaink szívesen segítenek, amiben tudnak!

Grafikusok figyelmébe